Plantog på vaj mod Oberwiesenthal, den tjekkiske grænse ligger 5 meter til højre for banen. Påsken 2010.

Cranzahl - Oberwisesenthal Smalsporsbanen er en 750 mm smalsporsbane som ligger helt nede i Sachen i det tdl. DDR. Banen ligger helt nede ved og flere steder direkte på den tysk / tjekkiske grænse. Den ligger i et pragtfuldt kuperet landskab og kører næsten som en bjergbane flere steder. Jeg besøgte banen af tre gange ml. 2008 - 2010 sammen med et par kammerater, vi lå og kørte i bil ved siden af banen og tog billeder de mest fotogene steder. Banen blev åbnet i 1897, i 1945 kom den ind under den russiske besættelseszone og blev senere nationaliseret under : Deutsche Reichsbahn ( DR) som efter murens fald i 1989 i 1994 blev lagt sammen med Deutsche Bahn (DB) i ét stort selskab: Die Bahn. Banen fik så i 1998 et nyt navn og ejerskab og fik så navnet : Fichtelbergbahn. Man kører stadig med store standard damplokomotiver fra 1930erne samt rekomaskiner fra 1950erne, bygget efter tegninger fra 1930erne. Banen er fra Cranzahl til Oberwissenthal er cirka 17 ½ km. lang. den ligger i en højde over havet på 654 m. i Crannzahl til 892 m. over havet i Obwerwissenthal. Så det er et par hundrede meter der skal overvindes. det går nu fint nok med de ret store tog som i spidsbelastningen kører med 2 Damplokomotiver i forspand. billederne er fra to forskellige besøg fra både et julebesøg og et påskebesøg.

Udkørsel fra Cranzahl, bemærk skorstensfejeren som står på stationens skorsten og betragter udkørslen, ren idyl i et tidsløst miljø.

Indkørsel mod landsbyen Neudorf, jeg står på landevejen og tager dette billede, banen skal længere fremme ned i samme niveau som landevejen, så det er nogle meter den skal ned. Neudorf er i øvrigt kendt ved at have noget så usædvanligt som et suppemuseum.

Lille tog i det store landskab. Neudorf. Toget er på vej mod Cranzahl og er lige ved at nærme sig trinbrættet med det fine navn: Unterneudorf. Påsken 2010.

Hammerunterwiesenthal. Opstemmet fabriksdam, undervejs mod Oberwiesenthal. vi står direkte på den tysk / tjekkiske grænse for at tage dette billede. Til højre stod der en grænsepæl. påsken 2010.

Julen 2008. Stort fuldbesat ferie tog med 10 vogne på vej mod Oberwiesenthal. Vejen til højre ligger i Tjekkiet. Bækken er grænsen.

Mod Oberwiesenthal udenfor Kretscham-Rothensehma, der lå i julen 2008 rigtig meget sne, og med høj sol var det jo som et julekort. Forspandskørsel med fuldbesat ferietog.

Indkørsel til Hammerunterwiesenthal, dobbelttraktion med stort ferietog på 13 vogne.

Indkørsel til Hammerunterwiesenthal, skitog med to damplokomotiver, toget var på 13 vogne. Julen 2008.

Udkørsel fra Neudorf en landsby midt på banen. Toget kører mod Oberwiesenthal, Mødding og lille bitte snebunke.

Gitterbroen ved Qberwiesenthal, en imposant bro som man sjælden ser på en smalsporsbane, toget er på vej mod Cranzhal for at hente vintergæster. Området er et meget populært vintersportssted med både skiløjper, skihop og meget mere.

Påsken 2010. Her kan man rigtig se hvor imposant broen er, det er rigtig tåget vintervejr. foråret er lige ved at melde sig. Tog mod Cranzhal.

Ved Neudorf ligger der et lille trinbræt / stoppested Unterneudorf, her står der en gammel kupevognkasse fra de prøjsiske jernbaner omkring århundredeskilfet, den har sikket været anvendt som billetsalg og ventesal, men er nu helt aflukket. Men sjovt at se hvordan gamle togvogne finder nye anvendelser, den vil helt sikkert være en flot vogn i et veterantog, hvis den blev restaureret. Så vidt det kunne ses, var det en normalsporsvognkasse. Plantog mod Oberwissenthal, lige før Neudorf. 2010.

En anden meget fin lille vognkasse kunne ses ved udkørslen fra Cranzahl station, den ser ud til at være særdeles gammel, faktisk fra før år 1900. Bemærk hvordan enderne på vognen buer ind, lige som de gamle hestekareter, et tegn på at den kunne være rigtig interessant af bevare i museumsregi. Miljøet her har overhovedet ikke forandret sig i mange år.

Miljøbillede fra Cranzahl station, tiden står fuldstændig stille, der er ikke meget der har forandret sig, på træpillen sidder der et urgammelt emaljeskilt med henvisning til en drikkevandkumme som ikke mere eksisterer, men skiltet fik lov til at blive siddende, og det er lige ved at falde ned.

Nærbillede af skiltet, man har pænt malet udenom når der blev malet.

billetluge på Cranzahl station, tidløs DDR design. I billetlugen til højre reklameres der for juletog. Modeltog og meget mere. 2010.

Bondegård lidt uden for Cranzahl. ejerne var et yngre hollandsk ægtepar som var meget venlige og gav mig lov til at færdes på deres område for at tage dette billede.